Praktikus kézikönyv a hatékony időgazdálkodásról egyetemistáknak

„A sikeres vizsgára készülés praktikáit, egyetemi tanulmányai alatt szerzett tapasztalatait és a hatékony időgazdálkodás legfontosabb módszereit foglalja össze Sármási Zoltán, az SZTE BTK hallgatójának Időkalauz című könyve.

– Egyetemi éveim alatt azt tapasztaltam, hogy a fiataloknak nagyon nagy problémát jelent az idővel való bánásmód, különösen a vizsgákra való készülés során. Mivel nekem ez sosem jelentett problémát, ezért az általam alkalmazott módszereket közérthető módon próbáltam meg írásba foglalni. Úgy vélem, hogy a könyvemben összegyűjtött tanácsok sokat segíthetnek a hallgatóknak az egyetem elvégzésében, de a későbbi pályájuk során is. Jómagam hosszú évek óta élvezem a módszerek előnyeit – fogalmaz Sármási Zoltán a könyv kapcsán. Zoltán közel két évtized tanulási és időbeosztási tapasztalatait gyűjtötte össze az Időkalauz című könyvbe.

Praktikus kézikönyv

A kalauz elsősorban egyetemistáknak szól, de már középiskolások is tudják használni, hiszen a dolgozatoknál, beadandók írásánál is megjelennek az időgazdálkodási problémák. A könyv ugyanakkor felnőtteknek, dolgozó embereknek is nagyon hasznos. A könyv jó befektetés, hiszen nemcsak a tanulmányok alatt, hanem 10 év múlva is használható. Olyan gyakorlati megoldásokat és módszereket foglal össze, amik nem évülnek el – emeli ki a szerző. – A könyv megírása során szándékosan az volt a célom, hogy ne egy több 100 oldalas szakkönyvet készítsek, vagy olyan vállalkozóknak szóló időgazdálkodási könyvet, amely már kapható a piacon. Az Időkalauz kimondottan fiataloknak szóló általános kiadvány, tömör kézikönyv, amiben többféle módszert bemutatok – mondja a BTK vallástudomány szakos hallgatója. Zoltán kiemeli: a kalauzzal nem az a célja, hogy az olvasó az összes leírt módszert alkalmazza, hanem, hogy megtalálja azt, ami a saját problémájára leginkább megoldást tud adni. A személyre szabott módszert kell megtanulni és szokássá alakítani. Az nem elég, ha csak kipróbálunk egy-egy módszert – vallja. A praktikus kézikönyv megvásárolható az SZTE Jegyzetboltban és az Időkalauz honlapján.

A halogatásról és a túlvállalásról

Az Időkalauz két probléma, a halogatás és a túlvállalás témakörére fókuszál. Emellett külön fejezet foglalkozik az idő, a fontosság, a feladatelosztás és az internetes kommunikáció témakörével.

– Az emberek nagy része állandóan késésben van, mert mindig többet vállal mindenből, mint amit teljesíteni tud. A túlvállalás miatt pedig folyamatosan halogat, ami miatt folyamatos „tűzoltás” lesz a mindennapokból. Ezért javaslom a könyvben is, hogy a nagyobb feladatokat osszuk kis részfeladatokra, állítsunk fel fontossági sorrendet és a kitűzött feladatokat végezzük el minden nap. A nap végére így elérhető az elégedettség érzése, ami motivációt ad – mondja a szerző.

A vizsgára készülésről

– Az a tapasztalatom, hogy naponta maximum 6 órát lehet tanulással tölteni. Egy-egy vizsga anyagát érdemes kisebb részekre felosztani és folyamatosan készülni. Célszerű nem csak a vizsgaidőszakban, hanem már a szorgalmi időszakban is foglalkozni a tananyaggal, órák előtt ismételni. A folyamatos készülésnek köszönhetően a vizsga előtti napon szinte már alig kell foglalkozni a tananyaggal – javasolja a szerző. Ezzel szemben a nagy többség még mindig az előző éjszakai tanulást választja, mert nincs olyan óra az egyetemen, ami megtanítaná a hatékony tanulást és időbeosztást – teszi hozzá.

Az időrabló közösségi oldalak

– A közösségi oldalak használatánál arra kell törekedni, hogy megszabjunk egy időkeretet, amíg az oldalon maradunk. Tudatosan figyeljünk arra, milyen csoportokba lépünk be és szűrjük az információkat, csak azt olvassuk el, ami valóban érdekel. Az e-mailes kapcsolattartás modern kori vívmány, de ugyanazoknak az illemszabályoknak kellene vonatkozniuk rá, mint a személyes beszélgetésre. Az email-re illik válaszolni, főleg ha fontos információkat kérnek tőlünk. Ugyanakkor mértékkel levelezzünk, csak a személyes és valóban fontos üzenetekre válaszoljunk – tanácsolja.

A hatékony időbeosztás titka

Összegzésként elmondható, hogy a hatékony időbeosztás kulcsai az előrelátás, az időkeret megszabása, a fontossági sorrend felállítás, a kis lépések módszerének alkalmazása. Ne halogassunk, az apró feladatokat azonnal végezzük el. Csak olyan feladatot vállaljunk, amit valóban teljesíteni is tudunk. Készítsünk napi beosztást, a nagy feladatokat bontsuk kisebb részekre. A könyvben leírt módszereket személyre szabva alkalmazzuk és gyakoroljuk rendszeresen. Aki úgy gondolja, hogy időgazdálkodási szokásait megreformálná, arra egy kiváló segédeszköz az Időkalauz – összegzi Sármási Zoltán.”

Forrás: SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük