Kéz a kézben jár együtt a halogatás és a túlvállalás

Amikor időgazdálkodásról és a hozzá kapcsolódó problémákról beszélünk, szinte mindenki a halogatást és a túlvállalást említi, mint leküzdhetetlen nehézséget.

Aki már olvasta az Időkalauzt, tudja, hogy mindkettő legyőzhető.  A többiek kedvéért azonban érdemes néhány szót szólni arról is, hogy a két probléma ugyan egymástól függetlenül is létezik, de legtöbbször szoros szálak fűzik őket össze. Ilyen esetben a megoldásnál is együtt kell őket kezelni.

A két probléma közül általában a halogatás a feltűnőbb jelenség. Az ember szeret halogatni fáradtságból, félelemből, kényelemből, lustaságból. Amíg ez csak azzal a mellékhatással jár együtt, hogy nem a megfelelő időben, de végül mindig elkészülnek a dolgok, a helyzet könnyebben kezelhető.

Ha azonban a túlvállalás is megjelenik a képben,  a végeredmény akár pusztítóvá is képes válni. Ha az életed egyfajta tűzoltássá változik, akkor egy idő után már a józan ész is kevés lesz ahhoz, hogy rendet rakj a tennivalóid között. Ilyenkor már nem azért halogatsz, mert kényelmes számodra kikapcsolódni a munka helyett, hanem azért, mert olyan mértékben kerülnek fel  újabb és újabb feladatok a teendőid listájára, hogy fizikai képtelenség a tempóval lépést tartani.

Mi a folyamat következménye?

Sokszor egy betegség, ami miatt kénytelen vagy minden tevékenységedet felfüggeszteni. Lehet, hogy hosszabb időre ágyba kényszerülsz. Mi lesz a feladataiddal? Valószínűleg ebben a kényszerhelyzetben rá fogsz jönni, hogy egy részük nem is a tiéd. Mások fogják elvégezni helyetted, akik talán akkor is megtennék ezeket, ha nem nyomod az ágyat. A többi dolgod egy-két sürgős határidőtől eltekintve valószínűleg megvár és a gyógyulás folyamata miatt átmenetileg lelassult időben végre levegőhöz jutsz, hogy rendezd soraidat és átgondold, mit mikor tudsz végre megoldani.

De vajon meg kell-e várni, hogy az élet a szervezeted kimerülésén keresztül vegyen rá a lassításra?

Nos, a válasz egyértelmű nem. Nem szükséges ágynak dőlnöd ahhoz, hogy végiggondold az aktuális teendőidet, rangsorold őket  és mielőtt elkap a halogatás örvénye, kiszórd közülük azokat, amelyek nem tartoznak hozzád. Ezzel elejét veheted a túlvállalásnak és azon keresztül a halogatás súlyosabb formáinak is.

Fékezd meg túlvállalásodat most!

Ha nem tudod, hogyan fogj hozzá, kattints erre az oldalra és az Időkalauz segít neked ebben! Rendezd soraidat, amikor jó erőben vagy és  szabadulj meg egyszerre a halogatás és a túlvállalás ördögeitől! Ha pedig szeretnél még többet tudni  a hatékony időgazdálkodásról, akkor iratkozz fel az Időkalauz blogértesítőre és értesítést kapsz mindenről, ami a honlapon történik!

Fotó: www.pixabay.com

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük