Még mindig a kávét és az energiaitalt választják a fiatalok a vizsgára készüléshez a természetes módszerek helyett

Elsősorban kávéval és energiaitalokkal készülnek az egyetemisták a vizsgáikra – ez derül ki abból a cikkből, amelyben a Szegedi Tudományegyetem hallgatói nyilatkoztak júniusban arról, hogyan élik túl a vizsgaidőszakot. Van, aki ilyenkor négy kávéval kezdi a napot, más teával és energiaitalokkal, cigarettával próbál ébren maradni az éjszakai tanuláshoz. Elég szomorú, hogy az egyetemisták többsége még mindig a mesterséges élénkítőszerekre építve próbálja behozni a szorgalmi időszakban elmulasztott tanulást, de még inkább megdöbbentő, hogy már megjelent a feketepiacon a modafinil alapú „okosdrog”, amely a szakértők szerint súlyos bőrreakciókat, életveszélyes pszichiátriai, szív- és érrendszeri mellékhatásokat okoz. Ha azt nézzük, hogyan szaporodnak a tévéreklámokban a tanulást segítő pirulák, már csak idő kérdése, mikor válik széles körben elterjedté ennek az új, akár halált is okozó méregnek a használata a fiatalok körében.

Kevesen tudják, hogy kávé és energiaitalok nélkül is van élet

Arról természetesen nem ír a cikk, hogy léteznek más módszerek is a vizsgákra való eredményes felkészüléshez. Sem az újságíró, sem a megkérdezett egyetemisták nem hallottak még az Időkalauzról, ami történetesen a vidéki egyetemek közül éppen Szegeden kapható a jegyzetboltban már lassan három éve. Nem olvasták azt az interjút sem, amit tavaly decemberben adtam az Életvezetési Tanácsadó Központban, remélve, hogy ha kis lépésekkel is, de elindul az a szemléletváltás az egyetemisták közt, amely elengedhetetlen korunk legnagyobb kihívásainak, a halogatásnak és a túlvállalásnak a leküzdéséhez.

Ezen úgy tűnik, még sokat kell dolgoznom, de egy dologra addig is mindenképpen fel kell hívnom a figyelmedet. Ha egyetemista vagy és fiatal, talán azt gondolod, azt a kétszer másfél hónapot egy évben, amikor vizsgaidőszak van, ki lehet bírni. Jó, talán kicsit kevesebbet alszol ilyenkor, mint kellene, fáradtabb vagy, mint egyébként, még az is lehet, hogy a vizsgák közben, vagy utánuk, amikor végre kiengednél, lever a lábadról egy megfázás, amivel jelzi a szervezeted, hogy megterhelő volt az elmúlt néhány hét. Mindez azonban elmúlik és megint élvezheted az újabb gondtalan időszakot, amellyel ugyan ismét előkészíted a következő másfél havi szenvedést, de legalább közben jól érzed magad.

A fiatalon fölszedett rossz szokások később ütnek vissza

Miért baj ez? Egyrészt a szervezeted nem felejti el ezeket a nehéz időket és amikor néhány év, jobb esetben évtized múlva kórházba kerülsz egy infarktussal, vagy más szív- és érrendszeri megbetegedéssel, akkor annak a gyökerei ide vezetnek majd vissza. Másrészt a halogatás és a túlvállalás, amelyek esetedben a tanulásnál ütik fel folyton a fejüket, az élet más területein is elkísérnek, így ha például már tizenöt év múlva kiégsz és képtelen leszel megbirkózni az előtted álló kihívásokkal, akkor annak az lesz az oka, hogy fiatalon nem tanultad meg azokat a módszereket, amelyekkel ezek a problémák leküzdhetők, megelőzhetők. Persze megtanulhatod őket később is, sok tanácsadó él abból Magyarországon és szerte a világban, hogy a kiégett, túlhajszolt üzletasszonyokat, üzletembereket tanítja a hatékony időgazdálkodás alapjaira. Azonban tudnod kell, hogy fiatalon sokkal könnyebb a tanulás, ráadásul megspórolhatod magadnak a nehéz időszakokat és nem károsítod meg a szervezetedet.

Nem riogatlak tovább, élvezd a nyarat, a pihenést, és ha szeretnéd, hogy ne nyomasszanak azok a gondok, amelyekről írtam, csak dobd be az Időkalauzodat a strandtáskába, hogy napozás közben lapozgathasd, esetleg ülj ki vele a kertbe és élvezd, hogy téged már nem fenyeget sem a halogatás, sem a túlvállalás, és jelentősen megnövelted az esélyeidet, hogy hosszú és egészséges életed legyen. Ehhez kívánok neked sok sikert, sok szabad időt és jó pihenést a nyárra!

Fotó: www.pixabay.com

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük