Ha december, akkor vizsgaidőszak

Beléptünk az év utolsó hónapjába, ami a karácsonyi készülődés mellett egyet jelent a félévzáró dolgozatok megírásával és a január végéig tartó vizsgaidőszak kezdetével. Ha az elmúlt három hónapban okosan gazdálkodtál az időddel, látogattad az órákat és otthon is szántál néhány percet a tanultak megértésére, akkor nem nagyon kell tartanod az elkövetkező hetekben rád váró kihívásoktól.

Ha azonban most szembesülsz először a tantárgyaid címével, a félév elején megadott vizsgakövetelményekkel, az eddig leadott, ám számodra teljesen ismeretlen tananyaggal, jobb, ha most a hónap legelején felkötöd a fehérneműt, és kidolgozol magadnak egy olyan tanulási szisztémát, amely biztosítja számodra a megfelelő felkészülést valamennyi dolgozatra, vizsgára.

Egy biztos: tervezés nélkül nem lesz könnyű dolgod. Arra az esetre, ha a tervezés nálad abban áll, hogy az utolsó napokra hagysz mindent és a vizsgák előtti éjszakák alatt próbálod meg elsajátítani a féléves anyag legfontosabb információit, előre emlékeztetlek, hogy mivel fogsz szembenézni. Állandó fáradtság, kialvatlanság, a túlhajszoltság érzése, kisebb-nagyobb betegségek, kihagyott bulik, tanulással terhelt karácsonyi hangulat, megugró kávé és energiaital-fogyasztási költség, lelkiismeret-furdalás, fogadkozás, hogy legközelebb minden másként lesz…

A karácsonyfa alatt semmi keresnivalója a tananyagnak

Ugye nem akarsz a karácsonyi vacsora után a könyveidbe temetkezni? Ha idén szeretnél inkább egész vizsgaidőszakban friss és kipihent lenni, minden éjjel nyugodt lelkiismerettel jót aludni, részt venni a kínálkozó szórakozási lehetőségeken, tudd, hogy ez néhány alapelv elsajátításával könnyedén megoldható.

Szívesebben költenéd ajándékra, kikapcsolódásra az éjjeli virrasztáshoz szükséges élénkítő, valójában önmérgező szereken, illetve a fáradtság miatt kialakuló betegségek kúrálására szedett gyógyszereken megspórolt összeget? A legjobb helyen jársz.

Készíts tervet a tanuláshoz

Mindennek eléréséhez a legfontosabb feladatod, hogy számold össze az előtted álló dolgozatokat és vizsgákat, nézz utána a vizsgakövetelményeknek és térképezd föl a teljesítéshez szükséges anyagot. Ha ez megvan, oszd be mostantól kezdve a vizsgákig rendelkezésedre álló időt több kisebb tanulási szakaszra, majd rendeld hozzájuk a tananyagot. Ha ez megvan, már csak annyi a teendőd, hogy minden nap az általad kialakított ütemtervnek megfelelően megtanulod az arra a szakaszra eső tananyag-részletet. A beosztásnál ügyelj arra, hogy maradjon benne tartalék idő, ha valami váratlanul közbejön.  A vizsgák előtti utolsó napokat már csak gyors áttekintésre használd, legyen elég idő pihenésre, hogy a vizsgán a legjobb formádat nyújthasd.

Fogj hozzá máris a tanulási terv kidolgozásához, hiszen erre most van itt az idő, nem két hét múlva! Tervezd meg és hajtsd is végre a kialakított ütemtervet, a hónap végén pedig tanulás helyett ünnepeld együtt szeretteiddel a Karácsonyt!

Ha szükséged van további segítségre az idei vizsgára készülési stratégiád megalkotásához, kattints ide! A fölöslegessé váló kávé és energiaital-mennyiség megtakarított ára bőven fedezni fogja a hatékony vizsgára készülés titkainak elsajátítására fordított befektetésedet! Ha pedig szeretnél rendszeresen hasznos információkat olvasni a témáról, akkor iratkozz fel az Időkalauz blogértesítőre!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük