A halogatás okai

Kedvenc örökzöld témánk a halogatás, ami gyakorlatilag mindenkinek az életét meghatározza, néhányaknak kevésbé, a többségnek akár elviselhetetlen mértékben. Nem véletlen, hogy folyamatosan újabbnál újabb elméletek születnek arra nézve, hogy valójában miért is halogatunk, milyen okok húzódnak meg a halogatás hátterében.

A legfrissebb halogatással foglalkozó írás ma reggel jelent meg a Jobline.hu felületén. Ebben hét okot különböztet meg a szerző, nevezetesen: a szülők helytelen befolyásával való szembeszegülést, a sikertől való félelmet, a kudarctól való félelmet, az ember személyes hiányosságaival való szembesülés iránti félelmet, a helytelen időfelfogást, a kizárólagosságra való törekvést, illetve a saját magunkkal való együttérzés hiányát.

Többféle megközelítés

Természetesen vannak más szempontok is, amelyek meghúzódhatnak a halogatás hátterében – a saját hat pontomat innen tudod díjmentesen letölteni. Egy dolog azonban biztos: tudatos tervezés, gondolkodás és cselekvés nélkül képtelenség megállapítani és főleg leküzdeni az embernek azokat a tényezőket, amelyek mindenkinek saját, egyéni módon jelennek meg az életében és okoznak alkalmi, vagy akár folyamatos, krónikus jellegű halogatást.

Téged milyen tényezők kényszerítenek arra, hogy fontos, vagy kevésbé fontos feladataidat folyton görgesd magad előtt? A másoknak való megfelelni vágyás késztet arra, hogy mások hozzád intézett kéréseit akár a saját teendőid kóros halogatása árán is mindig előtérbe helyezd? A sikertől, vagy a kudarctól félsz jobban? Bizony, a sikertől is lehet félni, mivel könnyen okozhat olyan változásokat az életedben, amelyekre nem érzed magad felkészültnek, ezért mindig halogatod, hogy rálépj a siker felé vezető útra.

Esetleg attól tartasz, hogy nem fogsz tudni tökéletesen teljesíteni egy adott szituációban? Ha nem vágsz bele, sosem fogod megtudni, mire vagy képes. Viszont az is igaz, hogy amíg nem fogsz bele, a fejedben ápolhatsz az eredményről egy tökéletes képet. Ez a kép azonban könnyen az álom kategóriában rekedhet és szomorú dolog egyszer csak ráébredni, hogy kiszaladt alólad az idő és már nem teheted meg azt, amiről akár hosszú éveken keresztül álmodoztál, csak nem mertél lépni, nehogy elügyetlenkedd a dolgot és bepiszkítsd a fejedben élő tökéletes képet valamilyen hibával.

A halogatás legyőzhető

Bármelyik tényező okozza esetedben a halogatást, tudnod kell, hogy ezek egytől egyig legyőzhetőek. Vannak remek módszerek, hogy kézbe vedd az életed irányítását és ne legyél kiszolgáltatva azoknak a hangoknak, amelyek azért beszélnek a fejedben, hogy visszafogjanak a cselekvéstől, a változtatástól, az ismeretlentől.

A halogatás leküzdéséhez vezető módszereket elsősorban az Időkalauzban találsz, de már ingyen is elérheted a halogatás 6 legfőbb okát bemutató összeállítást, ha előbb ide, majd ott a  „Letöltöm az ingyenes összeállítást” gombra kattintasz. A jelen írást inspiráló Jobline.hu cikket pedig itt tudod eredetiben elolvasni.

Kívánok Neked sok sikert a halogatással való szembenézéshez és a saját személyes halogató tényezőid leküzdéséhez!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük