Tudatosság révén megelőzhető a határidőmulasztás

Egyszer részt vettem egy beiratkozással egybekötött egyetemi tájékoztatón, ahol nem kis megdöbbenésemre a legnagyobb hangsúlyt gyakorlatilag a különböző határidők betartásának fontossága kapta, ami a tudatosság komoly hiányára enged következtetni.

Akár alapképzésre, akár mesterképzésre, vagy doktori képzésre jelentkezel, találkozni fogsz néhány fontos határidővel, amelyek betartása elengedhetetlen ahhoz, hogy a tanulmányaidat el tudd végezni. Határidőhöz kötött feladat lehet például az adott félévre való bejelentkezés, amit egyetlen gombnyomással meg lehet oldani, vagy az órák és vizsgák felvételének időszaka, amihez ugyancsak tartozik egy néhány hetes időintervallum, amin túl már csak komoly nehézségek árán lehet kivitelezni a szükséges műveletet. Utóbbi esetnek az ügyintézők nem szoktak örülni, ennek ellenére ez folyamatos problémát jelent, még a doktori képzésben is, amelybe legalább két diploma megszerzésével lehet csak bekerülni.

A legfőbb ok a tudatosság mellőzése

Ha folyamatosan kézben tartod a feladataidat és tudatosságra törekszel valamennyi tevékenység végzése közben, akkor nem okoz számodra problémát az olyan rutin jellegű műveletek megadott időben történő végrehajtása, mint például a bejelentkezési gomb megnyomása adott időintervallumon belül. Ha azonban tudatosság helyett az állandó kapkodás, a tűzoltás a meghatározó az életedben, akkor már nem csoda, hogy az ilyen kis beavatkozást igénylő műveletek éppen kicsiségük miatt nem érik el az ingerküszöbödet, hanem feledésbe merülnek. Ha nincs beállítva valamilyen emlékeztető, egyszer csak letelik a rendelkezésre álló időszak és kész a baj. Ez persze nem csak az egyetemi bejelentkezés esetén fordulhat elő, bármilyen más kisebb energiabefektetést igénylő feladattal is megtörténhet, mint például a számlák befizetésének elfelejtése, ami ugyancsak kellemetlen következményekkel jár.

A megoldás a tudatos tervezés és a kis feladatok azonnali elvégzése

Amennyire bosszantó szembesülni az elfelejtett határidőkből fakadó problémákkal, annyira egyszerű a megoldás. Az olyan jellegű feladatok esetén, amelyek nem igényelnek komoly utánajárást, az azonnali elvégzést szoktam javasolni. A már említett bejelentkezést alapul véve a legegyszerűbb a beiratkozási tájékoztatót követően az első internetkapcsolódás alkalmával rögtön bemenni az egyetemi rendszerbe és megnyomni a megfelelő gombot. Ez az okostelefonok világában ma már akár azonnal is megtehető, nem kell hozzá megvárni, hogy számítógép közelébe kerülj. Egy dolgot viszont nem lehet elkerülni, ez pedig a tudatosság alkalmazása, hogy fejben is ott légy az adott helyen, ahol a tested éppen tartózkodik és lehetőleg azonnal reagálj a Téged érő hatásokra akár cselekvéssel, akár feladatütemezéssel. Utóbbihoz már lehet különböző segédeszközöket is használni a felejtés elkerülése érdekében.

Ha szeretnél segítséget kapni a félévkezdéshez, a bejelentkezés időben történő végrehajtásához, egyáltalán ahhoz, hogy hozzá tudj szokni a tudatos gondolkodáshoz, akkor kattints az Időkalauz oldalára és szerezd be most, az új tanév kezdetén azokat a tippeket, módszereket, amelyek elsajátítása révén nincs több elfelejtett határidő, elmulasztott feladat és az utólagos pótlás miatti bosszúság. Legyen tudatosan megtervezett, hatékony és sikeres féléved és benne sok szabad időd!

Fotó: www.pixabay.com

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük