Tanulási tippek, hogy könnyebben és sikeresebben tanuljál

Nyakunkon a vizsgaidőszak, itt az ideje elővenni a remélhetőleg már tudatosan kidolgozott tanulási stratégiáidat ahhoz, hogy eredményesen tudj teljesíteni a vizsgáidon. Örömmel jelentem be, hogy ezúttal rendhagyó módon egy vendég szerző, Radányi Lili osztja meg Veled azokat a tanulási tippeket, amelyek dániai tanulmányai és munkája során egyaránt segítséget nyújtanak számára és remélhetőleg majd számodra is.

A tanulásnál is igaz, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít, az, hogy rendesen oda tudj koncentrálni abban az időben, amikor tanulsz és ne kalandozzon el a figyelmed. Ebben a bejegyzésben a saját tapasztalataimat osztom meg, hogy mik azok a szokások, amik nekem mindig segítenek még azokban a tantárgyakban is, amikben nem vagyok annyira jó és nem szeretem őket.

Az első és legfontosabb, hogy találd meg azt a helyet, ahol nyugalomban tudsz tanulni és nincs semmi zavaró tényező körülötted. Lehet ez könyvtár, kávézó vagy akár a szobád is, a lényeg, hogy rendesen tudj koncentrálni.  Ilyenkor fontos, hogy próbáld meg félre rakni a problémáidat, a telefonodat, a számítógépedet és mindent, ami elvonja a tanulásról a figyelmedet. Ezzel megelőzöd, hogy több órát ülsz a könyveid, jegyzeteid fölött, de semmire sem emlékszel pár óra múlva.

Én személy szerint mindig kijegyzetelem a tudni valókat, amihez több színt is használok, hiszen így sokkal könnyebben megmarad a fejemben a lényeg.

Nagy segítség a tanulási terv

Mindig készíts “tanulási tervet”, amire leírod, hogy mi az amit aznap feltétlen meg kell tanulnod, miből lesz számonkérés. Nekem ez a módszer nagyon sokat segít mind a tanulásban, mind a munkámban, hiszen így mindig tudom mi az amit feltétlen meg kell csinálnom aznap.

Átlagosan 60 percet tudunk teljes oda figyeléssel tanulni, természetesen ezt lehet fejleszteni, azonban fontos, hogy másfél óránként tartsunk 5-10 perc szünetet, amikor átmozgatjuk kicsit magunkat, iszunk egy pohár vizet és kicsit kizökkenünk a tanulásból. Sose hagyd az utolsó percre a tanulást, főleg ha egy nagyobb vizsgáról van szó. Ezért is fontos készíteni tanulási tervet, hiszen ezzel megelőzheted, hogy mindent az utolsó percben kelljen megtanulnod. Sose ülj le éhesen, szomjasan tanulni, hiszen agyunk rengeteg cukrot használ fel a működése közben, így nagyon fontos, hogy ezt megfelelően pótoljuk. Én legtöbbször gyümölcsöt vagy magvakat szoktam enni tanulás közben, hiszen egészséges és fontos tápanyagokat tartalmaz egyben.

Ne csökkentsd le az alvásra szánt időt

Sok diák úgy gondolja, ha lecsökkenti az alvás idő tartalmát és egész éjjel tanul helyette, sikeresebb lesz. Fontos mindenkinek kiismernie magát, tudni, hogy mikor a legfogékonyabb a tanulásra. Azonban hosszú távon nem egészséges 7-8 óránál kevesebbet aludni, hiszen szervezetünknek elegendő alvásra van szüksége a rendes működéshez.

 Nekem egy bevált módszer, hogy miután úgy érzem, hogy már mindennel készen vagyok és megtanultam az anyagot, csinálok egy “próba tesztet”. Ez lehet az is, hogy felmondom magamnak vagy valaki másnak aki a közelemben van vagy ha erre nincs lehetőségem, akkor le írom egy papírra azt, amire emlékszem. Így egy valós képet kapok arról, hogy valójában mennyire tudom az adott témát.

Szerintem ezek az aranyszabályok mindenkinek tudnak segíteni, hiszen nem nehéz betartani őket és saját tapasztalatból mondom, hogy tényleg hasznosak.

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük