Néhány gondolat az egyetem- és pályaválasztáshoz

Február 15-e minden évben sorsdöntő nap a fiatalok számára: ekkor jár le a felsőoktatási intézményekbe történő jelentkezési határidő, ami után már csak egyszer és akkor is csak korlátozott mértékben lehet módosítani azon, hogy ki hol és hogyan képzeli el a következő néhány évet, illetve a későbbi pályafutását. Mielőtt a határidő leteltével véglegessé válik a jelentkezésed a kiválasztott képzésekre, javaslom, hogy röviden gondold át még egyszer az alábbi kérdéseket és rájuk adott válaszaidat.

Milyen célja van az életedben az egyetemi tanulmányoknak? A megfelelő területet választottad ki, ahol hosszú távon boldogulni akarsz? Mert ha nem, akkor fölösleges energiát fektetned valamibe, amivel valójában nem is akarsz foglalkozni.  Sokan csak a diploma megszerzése miatt járnak egyetemre, ám ez önmagában a legtöbb esetben nem eléggé motiváló. Szenvednek minden egyes órától, a vizsgáktól, nagy nehezen végére érnek a tanulmányaiknak, aztán ott állnak, hogy most mi legyen? Gondold végig, hogy mennyire érdekel téged az a szakterület, amit a kiválasztott képzésen tanulnod kell majd. Ha úgy érzed, hogy valójában semmi közöd hozzá, akkor inkább nézd végig még egyszer a képzési kínálatot és keress olyan szakot, amelyet jobban el tudsz magadnak képzelni. Hidd el, ezzel megspórolsz magadnak egy csomó fölösleges szenvedést a későbbiekben, amikor egy olyan területen próbálnál meg helytállni, ahol valójában semmi keresnivalód nincsen.

Vedd figyelembe a saját érzéseidet

Fontos, hogy meghallgasd a körülötted élők, szülők, rokonok, tanárok, ismerősök véleményét a továbbtanulási terveiddel kapcsolatban, de az is fontos, hogy a saját érzéseidre is hallgass. Ne kövesd feltétel nélkül a kívülállók útmutatásait, mivel az egyetem és szakirányválasztás következményeit nem ők, hanem te fogod viselni a következő években. Ne azért legyél például orvos, vagy ügyvéd, mert a családban mindenki ezen a pályán dolgozik generációk óta, hanem azért, mert érdekel téged a választani kívánt hivatás, és el tudod képzelni, hogy akár évtizedek elteltével is örömmel fogod gyakorolni.

Azt is érdemes végiggondolnod, hogy milyen céljaid vannak az életben a tanuláson túl. Az egyetem ugyanis a legtöbb esetben nem cél, hanem egy útvonal, amely a kiválasztott cél eléréséhez vezet. Az egyetemválasztás egyben pályaválasztás is. Persze bőven lesz lehetőséged később is a változtatásra, de nem árt, ha van róla elképzelésed, hogy mit akarsz majd kezdeni a diplomával a kezedben. Hozzásegít a céljaid eléréshez, vagy sem? Ha egyáltalán nem áll szándékodban azon a területen dolgozni, amelyhez a diplomád a belépőt jelenti, akkor miért fektetnél energiát a megszerzésébe? Ebben az esetben csak az időt veszi el a képzés elvégzése azoktól a tevékenységektől, amelyek valóban a céljaid beteljesítésére irányulnának.

Ugye nem akarsz egy életen át szenvedni a munkádtól?

Rengetegen vannak közöttünk, akik egész életüket olyan munkával töltik, amihez sem kedvük, sem érzékük, sem tehetségük nincs. Ők azok, akik szenvednek minden hétfőtől és epekedve várják a pénteket és a hétvégét egész héten. Belőlük lesznek a rossz munkatársak, akik nem csak a saját, de a környezetükben dolgozók életét is megnehezítik motiválatlanságukkal, hozzá nem értésükkel. Ráadásul könnyen lehet, hogy amitől az egyik ember szenved, azt valaki más boldogan elvégezné, de ő meg egy másik munkahelyen szenved, ami az első ember számára lenne öröm. Te ne tartozz azok közé, akik egész életükben más pályán mozognak, mint ahol a helyük lenne!

Remélem, hogy ezzel a néhány gondolattal tudtam segíteni, hogy a számodra minden szempontból ideális képzésekre add be a jelentkezésedet és kívánom, hogy a megfelelő döntések meghozatala sok örömet jelentsen számodra mind a tanulmányaid alatt, mind a későbbi pályád során!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük