Hatékony tanulási módszerek

Bár a vizsgaidőszak még egy kicsit odébb van, nem árt, ha a szorgalmi időszak feléhez közeledve lassan, de biztosan Te is elkezded a felkészülést a vizsgákra. Ehhez mindenképpen szükséged lesz hatékony tanulási módszerekre, ha nem az utolsó pillanatban, éjszakákat átvirrasztva akarod elsajátítani a féléves anyagot. Kezdetnek megosztom veled azt a két tippet, amelyek felhasználásával két diplomát is szereztem bukás nélkül.

Folyamatos készülés kis lépésekben

Az egyik módszer a folyamatos készülésről szól: ez annyit jelent, hogy minden óra előtt előveszem és átolvasom az előző órai jegyzetemet. Azzal, hogy felidézem a korábban elhangzottakat, könnyebben veszem fel a fonalat a következő órán és mire a vizsgaidőszakhoz érek, kialakul bennem egy átfogó kép a félév anyagáról. Ennek segítségével mire a tényleges vizsgára készüléshez érek, már nem elölről kell kezdenem a tananyaggal való ismerkedést. A kötelező irodalom olvasását is elosztom a teljes félévre és nem a vizsgaidőszakban keresem föl először a könyvtárat, amikor mindenki ugyanarra a néhány könyvre vadászik.

A másik módszert a vizsgaidőszakban alkalmazom: felosztom kis részekre az anyagot és minden nap csak egyetlen résszel foglalkozom. Így apránként biztosan sorra kerül az egész anyag, ráadásul mindig akkor szánok időt a tanulásra, amikor a leghatékonyabban tudok rá koncentrálni. Maga a folyamat egyszerre nem vesz sok időt igénybe, csak úgy, mint a félév közbeni folyamatos készülés. Így a tanulás mellett marad időm más tevékenységekre is a szorgalmi és a vizsgaidőszakban egyaránt.

A felvázolt két hatékony tanulási módszerről bővebben olvashatsz az Időkalauzban, amit ide kattintva tudsz megrendelni.

Bizonyíték a módszerek működésére

Mi a bizonyíték arra, hogy az említett hatékony tanulási módszerek valóban működnek? Nos, a segítségükkel két egyetemi diplomát is szereztem bukás nélkül. Az alapszakos diplomámhoz elvégzett tantárgyam érdemjegyei a következőképpen alakultak: Jeles: 33  jó: 23  közepes: 6  elégséges: 2  elégtelen: 0
A mesterszakos diplomámhoz kapcsolódó tantárgyak esetében az alábbi eredmények születtek: Jeles: 15  jó: 6  közepes: 2  elégséges: 1  elégtelen: 0

Ha esetleg olvastad a bemutatkozásomat a Rólam oldalon, akkor máris felmerül benned a kérdés, hogy mi a helyzet a harmadik diplomámmal. Noha a végeredmény szempontjából az lett a legerősebb végzettségem, az első félév végén ismételnem kellett az egyik vizsgát, amikor a kapcsolódó órára csak minden második alkalommal tudtam bejárni és nem rendelkeztem minden szükséges információval, ami a vizsga teljesítéséhez szükséges lett volna. A szabályt erősítő kivételből azonban még így is sikerült a lehető legjobbat kihoznom, mivel a második körre pótoltam a hiányzó információkat és jelesre javítottam az érdemjegyet. Így végül a második mesterszak esetében 33 jeles és 4 jó jeggyel zártam a tanulmányaimat.

Remélem, meggyőztelek arról, hogy érdemes elsajátítanod és alkalmaznod a fent leírt hatékony tanulási módszereket. Próbáld ki a felvázolt tippeket, illetve ide kattintva rendeld meg az Időkalauzt és ismerkedj meg alaposabban a módszerek alapjaival és működésük mikéntjével!

0 hozzászólás

Hagyjon egy választ!

Szeretne csatlakozni a beszélgetéshez?
Nyugodtan járulj hozzá az alábbiakban!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük