fbpx

 

business-19156_640

Fotó: www.pixabay.com

A segítségnyújtás az egyik legfontosabb emberi tulajdonság, amellyel támogatni tudjuk egymást feladataink elvégzésében, problémáink megoldásában. Rendszeresen, napi szinten is sokszor előfordul, hogy rokonaink, barátaink, ismerőseink segítséget kérnek tőlünk valamilyen ügyben, mi pedig, ha módunkban áll, segítünk. Ez teljesen természetes, mindenki sokkal szegényebb lenne, nehezebben haladna előre az életben, ha mindent egyedül kellene megoldania.

Amikor apróbb, néhány percet igénybe vevő segítségnyújtásról van szó, vagy az adott feladatot könnyen be tudjuk illeszteni a saját tevékenységeink közé, addig nincs ezzel semmi probléma. Sokszor azonban megtörténik, hogy olyan feladatokat is elvállalunk, amelyek megoldása nekünk is komoly gondot jelent. Előfordul, hogy a saját feladataink terhére segítünk a másik embernek, amitől megcsúszunk a tennivalókkal és a lemaradást valahogyan be kell hoznunk. Van aki ezt jól tudja kezelni, van akinek szétcsúszik az egész élete az egyre nagyobb lemaradás miatt.

Amennyiben rendszeresen saját terhünkre próbálunk másoknak segíteni, egy idő után könnyen azon kaphatjuk magunkat, hogy a saját dolgaink sehogy sem alakulnak. Közben mások szinte minden terhünket ránk helyezik és kihasználják, hogy mi “boldogan” elvégezzük nemkívánatos teendőiket. Nagyon fontos, hogy egyensúlyt tartsunk a saját feladataink és a másoknak nyújtott segítség között, illetve ne akarjunk megfelelni mindenben másoknak. Ne váljunk társaink rabszolgáivá azzal, hogy mindent elvállalunk, amit ránk bíznak, függetlenül attól, hogy egy adott megbízás mennyire fér bele az életünkbe.

A túlvállalás legrosszabb változata az, amikor valaki mindent elvállal, amire megkérik, majd a vállalásainak a felét sem teljesíti, társai hiába számítanak rá. Az ilyen emberek egy idő után jól kiismerhetőek, pontosan tudod, hogy ha ígér neked valamit, nem fogja megtenni. Az ő szempontjából ez teljesen indokoltnak tűnik, hiszen nincs az az idő, ami elég lenne valamennyi feladat elvégzésére úgy, hogy még a saját életét is élni tudja mellettük.

Neked miről szól az életed? Jut idő a saját feladataidra is, vagy folyamatosan mások kívánságait teljesíted? Ugye nem tartozol mindenfelé beváltatlan ígéretekkel! Érdekel, hogyan lehet megküzdeni a túlvállalással? Szeretnél valóban segíteni társaidnak, nem csak szavakkal? Kattints ide!

Sármási Zoltán

Közel két évtized köz- és felsőoktatásban szerzett tapasztalatai alapján dolgoztam ki a hatékony tanulás és vizsgára készülés mesterfogásait. Módszereim sikerét igazolja, hogy két egyetemi diplomát is szereztem velük bukás nélkül.
Bővebb információt itt találsz: Rólam