fbpx

Az egyik legalapvetőbb emberi tulajdonság, amely valamilyen mértékben biztosan mindenkit érint: a halogatás. Lehet, hogy csak apróbb, nemszeretem dolgokat igyekszel elhalasztani,  amíg lehet, mint egy telefonhívás lebonyolítása, egy e-mail megválaszolása.
Előfordul, hogy egy, a sorsod alakulása szempontjából lényeges döntés meghozatalát halogatod hosszú időn keresztül. Például arról, hogy folytasd-e a tanulmányaidat egy olyan szakon, amelyről egyértelműen bebizonyosodott, hogy sem kedved, sem tehetséged nincs hozzá.

A halogatás bizonyos mértékig egy teljesen normális jelenség. Nem rohanhatsz fejjel a falnak, nem dönthetsz mindig, minden kérdésben azonnal. Sokszor segít egy-egy döntés meghozatalában, ha hagysz rá némi időt, amíg újabb információhoz jutsz, vagy amíg alaposabban végiggondolod, mi a legjobb döntés, mi a következő teendő a döntést követően.

Sokszor azonban nincs ésszerű magyarázat, hogy miért nem fogsz hozzá azonnal az előtted álló feladat végrehajtásához. Talán félsz, hogy nem tudod tökéletesen megcsinálni, ezért inkább bele sem kezdesz? Abban bízol, hogy ha elég sokáig halogatod a dolgot, végül megúszod? Igen, ez néha megtörténik, de a legtöbbször előbb-utóbb neked kell megbirkóznod a feladatoddal. Esetleg akkor, amikor a legkevésbé alkalmas az idő, mégsem lehet tovább halogatni az ügyet.

A legnehezebb dolga azonban azoknak az embereknek van, akiknek az egész élete egy nagy halogatás. Folyamatosan késésben vannak, ezért soha semmire nincs idejük. Kizárólag azzal tudnak foglalkozni, ami éppen a körmükre ég. Mint például a másnapi vizsga az egyetemen, amire most már muszáj fölkészülni, ha éjjel 2 óra van, akkor is. Az e-mail fiókjuk tele van megválaszolatlan levelekkel, melyek csak egyre szaporodnak, így egy idő után esély sincs rá, hogy behozzák a lemaradást. Ennek azok örülnek legkevésbé, akik a válaszokat így hiába várják.

Esetleg Te is tapasztalod magadon, hogy a halogatás elviselhetetlenné teszi az életedet? Eleged van belőle, hogy nem vagy képes utolérni magadat? Folyton bocsánatot kell kérned, amikor rád szólnak, hogy fejezd már be végre, amit hónapokkal azelőtt elvállaltál? Nos, van egy jó hírem. A halogatás kezelhető. Vannak jól körülhatárolható gyökerei, amelyekből ered. Ha ezeket megtanulod felismerni és kihúzni, amikor felbukkannak, képes leszel utolérni magad a tennivalóiddal. Megtapasztalod, hogy sokkal jobb ízű a szórakozás, ha nem nyomják közben a válladat a miatta elhalasztott, egyre sürgősebbé váló feladatok.

A halogatás legyőzésének módszereiért kattints ide!

Sármási Zoltán

Közel két évtized köz- és felsőoktatásban szerzett tapasztalatai alapján dolgoztam ki a hatékony tanulás és vizsgára készülés mesterfogásait. Módszereim sikerét igazolja, hogy két egyetemi diplomát is szereztem velük bukás nélkül.
Bővebb információt itt találsz: Rólam