fbpx

book-learning-letters-2900-525x350

Fotó: www.pexels.com

Bevett szokás az egyetemisták körében, hogy a szorgalmi időszakban nem törődnek a tanulással és a teljes félév anyagát a vizsgaidőszak néhány hetében akarják elsajátítani, közvetlenül a vizsgák előtt. Sokan félév közben az órákra sem járnak be, hanem társaik jegyzeteiből készülnek fel az éppen esedékes vizsgákra.

A szórakozással, egyéb tevékenységekkel töltött szorgalmi időszak után aztán jön az intenzív tanulás korszaka, amikor nulla idő alatt igyekeznek elsajátítani azt a tudást, amiről korábban még csak nem is hallottak. A jelentős mértékű ismeretlen tananyaggal való szembesüléssel gyakran együtt jár a kétségbeesés. Hogyan lehet ennyi mindenből felkészülni úgy, hogy sikerüljön értékelhető teljesítményt nyújtani a vizsgán? Arról nem is beszélve, hogy szóbeli vizsga esetén sok esetben hátránnyal indul az a vizsgázó, akit a tanár a félév során nem látott az óráin.

Kávé, tea, energiaitalok, mindenféle teljesítményfokozó eszköz bevetésre kerül, hogy az egyébként szükséges pihenés idejét is a tanulásra fordítva sikerüljön a felkészülés a vizsgákra. Jönnek az átvirrasztott éjszakák és a bóbiskolás a tankönyvek fölött. Másnap pedig fáradtan, kialvatlanul lehet nekivágni a napnak és a vizsgának, ahol az előző éjjeli magolásból éppen a legfontosabb információk esnek ki a vizsgázó fejéből. Rosszabb esetben a küzdelemnek még nincs vége, lehet tovább készülni az újabb alkalomra és az utóvizsgára. A vizsgaidőszak végén esetleg halványan felmerül a gondolat, hogy jövőre jobb lenne máshogy nekilátni a dolognak, de konkrét elképzelések híján az ötlet feledésbe merül és ahogy sikerült kipihenni a vizsgákat, kezdődik minden elölről.

Talán jogos a kérdés – mi ezzel a probléma? Fiatal vagyok, erős, egészséges, valahogy mindig átvergődöm a vizsgaidőszakon, amit előbb-utóbb sikerül kipihenni. Lehet, hogy most ezt gondolod. Azonban ez a módszer később már nem fog beválni. A munkából, a folyamatos hajtásból nem fogsz tudni kiszakadni, ha nem tanulod meg kezelni ezt a problémát. Jönnek majd az átdolgozott éjszakák, a munkával töltött hétvégék és bár ez még biztos nem jut eszedbe, de te sem leszel fiatalabb az idő múlásával.

Sokan 30-40 éves korukban jönnek rá, amikor már nem tudják kipihenni magukat egy-egy nehezebb időszak után, hogy valamit változtatni kellene. Akkor, amikor megjelennek az első komolyabb betegségek tünetei, amelyeket kezelni sokkal nehezebb, mint megelőzni. Az állandó fáradtság miatt belefásulnak a munkába, majd az életbe is. Kiégnek, pedig talán még el sem érték a 40 éves kort.

Persze nem akarlak elkeseríteni a jövődet illetően. Arra akarom felhívni a figyelmedet, hogy van lehetőség arra, hogy ura legyél a saját idődnek. Fiatalon sokkal könnyebben tanulsz, ezért lényegesen jobban jársz, ha már most, az egyetemi éveid alatt kipróbálod (például a vizsgaidőszakban) és elsajátítod azokat a módszereket, amelyek segítségével később nem fogsz elfáradni, megbetegedni, kiégni. Azt az élet-stratégiát, amellyel mindig lesz elég időd arra, hogy a munkád mellett is pihenj, szórakozz, kikapcsolódj, regenerálódj az újabb feladatokhoz.

Érdekel az éjszakai tanulás ellenszere? Kattints ide!

Sármási Zoltán

Közel két évtized köz- és felsőoktatásban szerzett tapasztalatai alapján dolgoztam ki a hatékony tanulás és vizsgára készülés mesterfogásait. Módszereim sikerét igazolja, hogy két egyetemi diplomát is szereztem velük bukás nélkül.
Bővebb információt itt találsz: Rólam